Βλαστοκύτταρα
Πολύτιμο δώρο ζωής για το νεογέννητο;
Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία που δημιουργούν όλα τα κύτταρα του σώματός μας π.χ. κύτταρα του αίματος, νευρικά κύτταρα, καρδιακά κύτταρα κ.λπ. τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν και να αποκαταστήσουν την σωστή λειτουργία του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος ή οργάνων του σώματος.
Είναι δηλαδή αρχέγονα κύτταρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται και να μετατρέπονται σε διάφορα είδη κυττάρων.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τελευταία δεκαετία, πως το αίμα από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο του νεογνού (τα οποία συνήθως πετιούνται μετά τον τοκετό), αποτελεί μία πηγή πλούσια από βλαστικά κύτταρα.
Η φύλαξη και η κρυοσυντήρηση των κυττάρων αυτών, μπορεί να προσφέρει πολύτιμα θεραπευτικά οφέλη στο μέλλον για το ίδιο το παιδί και την οικογένειά του.
Ακριβώς μετά τον τοκετό, μέσω μίας απολύτως ασφαλούς, απλής, και ανώδυνης διαδικασίας ο γιατρός συλλέγει το αίμα από τον ομφάλιο λώρο.
Στην συνέχεια, το δείγμα μεταφέρεται στα εργαστήρια, όπου απομονώνονται τα βλαστικά κύτταρα και καταψύχονται.
Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ΜΟΝΟΝ μία φορά, δηλαδή την ώρα που έχει μόλις γεννηθεί το παιδί σας.
Ποιές είναι οι πηγές βλαστικών κυττάρων στον άνθρωπο;
Υπάρχουν τρεις βασικές πηγές βλαστικών κυττάρων οι οποίες είναι: το αίμα του ομφάλιου λώρου νεογνών, ο μυελός των οστών και, η φτωχότερη πηγή του περιφερικού αίματος ενηλίκων.
Γιατί είναι σημαντικό να φυλάσσονται σήμερα τα βλαστικά κύτταρα του νεογέννητου;
Η επιστήμη εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σήμερα πλέον έχει βρεθεί η δυνατότητα χρήσης των βλαστικών κυττάρων για την θεραπεία ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού σοβαρών ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ορισμένες σοβαρές ασθένειες του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Mέχρι πρόσφατα, στην περίπτωση κάποιας κακοήθειας του αίματος, όπως π.χ. ορισμένες μορφές λευχαιμίας, οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από την αναζήτηση συμβατού δότη για την μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Στο 30%-50% των περιπτώσεων δεν βρίσκεται κατάλληλος δότης, και ακόμα όταν βρεθεί, οι πιθανότητες είναι μεγάλες για απόρριψη του μοσχεύματος.
Σήμερα λοιπόν, με την λήψη των βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, έχει βρεθεί η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών.
Η φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του παιδιού σας, παρέχει σημαντικά οφέλη:
- Η συμβατότητα των κυττάρων είναι 100% για το ίδιο το παιδί και στατιστικά υψηλό για τα άμεσα συγγενικά του πρόσωπα και έτσι, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες απόρριψης (50% πιθανότητα συμβατότητας για τον πατέρα ή την μητέρα και 25% για τα αδέλφια).
- Δεν υπάρχει απώλεια πολύτιμου χρόνου γιατί η διαθεσιμότητα των κυττάρων είναι άμεση αν και όταν ζητηθούν.
- Αποφυγή μεγάλων δαπανών γιατί το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αναζήτηση συμβατού δότη στο μέλλον.
Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα αυτά;
Εδώ και αρκετά χρόνια η θεραπεία πολλών σοβαρών νοσημάτων του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και κάποιων μορφών καρκίνου, στηρίζεται στη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφαλίου λώρου.
Σοβαρές παθήσεις, όπως αιματολογικές, ανοσολογικές και άλλες, μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν με βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Διάφορες μορφές καρκίνων όπως λευχαιμίες και μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.
- Αιματολογικές διαταραχές όπως Δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.
- Σύνδρομα ανεπάρκειας μυελού των οστών.
- Ανοσοανεπάρκειες.
- Εκ γενετής μεταβολικά νοσήματα.
Παράλληλα εντείνονται παγκοσμίως οι πειραματικές προσεγγίσεις και πειραματικές δοκιμές για τη διερεύνηση των ιδιοτήτων τους και της επέκτασης της θεραπευτικής τους χρήσης, σε ασθένειες όπως: Νόσος Alzheimer’s, Νόσος Parkinson’s, Διαβήτης Τύπου 1 και κακοήθεις όγκοι.
Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος έγινε στο Παρίσι το 1988 και χάρισε τη ζωή σε ένα πεντάχρονο αγόρι.
Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος σε όλο τον κόσμο με θετικά αποτελέσματα για ένα συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο ευρέως αποδεκτών ιατρικών εφαρμογών.
Ποιοι γονείς έχουν ακόμη σημαντικότερο λόγο φύλαξης βλαστικών κυττάρων;
Όλοι οι γονείς ανεξαιρέτως, οφείλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρει η επιστήμη σήμερα, εξασφαλίζοντας τη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων των παιδιών τους.
Στις περιπτώσεις οικογενειών με κληρονομικότητα σε αιματολογικές διαταραχές ή ανοσοανεπάρκειες, μια τέτοια ενέργεια είναι ακόμα σημαντικότερη, λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων χρήσης τους.
Επίσης η φύλαξη βλαστικών κυττάρων του μωρού συνιστάται απόλυτα σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ζευγάρια μικτής εθνικότητας (λόγω δυσκολίας ανεύρεσης συμβατών δοτών) και σε εγκυμοσύνες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με χρήση ξένου σπέρματος ή ωαρίου.
Όμως πρόβλημα υγείας μπορεί να παρουσιαστεί και σε παιδιά από οικογένειες χωρίς βεβαρημένο ιστορικό και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.Επιβάλλεται λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση.
Φανταστείτε, να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να χρειαστεί μεταμόσχευση το παιδί σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας, και να μην υπάρχει ιστοσυμβατός δότης...
Τι επιφυλάσσει η έρευνα για τις πιθανές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων στο μέλλον;
Εκτός από τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες σημερινές εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων, όπως στις λευχαιμίες, το πολλαπλό μυέλωμα, ορισμένες μορφές αναιμίας, τα λεμφώματα κ.ά., οι επιστημονικές έρευνες εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα.
Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα για την επέκταση της χρήσης τους σε ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων, όπως είναι οι εξής:
- Καρδειαγγειακά νοσήματα
- Νόσος Parkinson’s
- Νόσος Alzheimer’s
- Μυϊκές Διαταραχές
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Κακοήθεις όγκοι
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω αξιοποίηση των βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου.
Πρόσφατες κλινικές μελέτες μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση της καρδιάς μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, ανοίγουν δρόμους για νέες επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους στην αναγεννητική ιατρική.
Επίσης, η έρευνα εστιάζεται και στον πολλαπλασιασμό του αριθμού των ληφθέντων βλαστικών κυττάρων και στην επιθυμητή διαφοροποίησή τους στο εργαστήριο, ούτως ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση των θεραπευτικών εφαρμογών.
Η φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του νεογέννητου μωρού αποτελεί παρακαταθήκη για την μελλοντική του υγεία.
Εγκυμοσύνη
- Οδηγίες πριν τη σύλληψη
- Η Διατροφή στην Εγκυμοσύνη
- Η Μέλλουσα Μητέρα
- Οδηγίες Τοκετού
- Μια Νέα Ζωή Αρχίζει
- Χρήσιμες Συμβουλές για το μωρό σας
- Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη
- Θέσεις Θηλασμού
- Επισκληρίδιος στον Τοκετό
- Βλαστοκύτταρα
- Κυστική Ίνωση
- Λοιμώξεις Κατά την Εγκυμοσύνη
- Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή (VBAC)
- Βασικές Εξετάσεις
- Αποβολή στη αρχή της εγκυμοσύνης
- Προεκλαμψία
- Επαναλαμβανόμενες αποβολές
Εγκυμοσύνη
- Οδηγίες πριν τη σύλληψη
- Η Διατροφή στην Εγκυμοσύνη
- Η Μέλλουσα Μητέρα
- Οδηγίες Τοκετού
- Μια Νέα Ζωή Αρχίζει
- Χρήσιμες Συμβουλές για το μωρό σας
- Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη
- Θέσεις Θηλασμού
- Επισκληρίδιος στον Τοκετό
- Βλαστοκύτταρα
- Κυστική Ίνωση
- Λοιμώξεις Κατά την Εγκυμοσύνη
- Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή (VBAC)
- Βασικές Εξετάσεις
- Αποβολή στη αρχή της εγκυμοσύνης
- Προεκλαμψία
- Επαναλαμβανόμενες αποβολές