Πόνος στο Μαστό
Υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για πόνο στο μαστό. Για παράδειγμα, οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με την περίοδο (έμμηνο ρύση) ή την εγκυμοσύνη συχνά είναι υπεύθυνες για ευαισθησία στο μαστό. Κάποιος βαθμός διόγκωσης και ευαισθησίας μόλις πριν την περίοδό σας είναι φυσιολογική.
Αν και πολλές γυναίκες με πόνο στον ένα ή και στους δύο μαστούς μπορεί να φοβούνται για καρκίνο του μαστού, ο πόνος στο μαστό ΔΕΝ είναι σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου.
Αίτια
Κάποιος βαθμός ευαισθησίας στο μαστό είναι φυσιολογικός. Η δυσφορία μπορεί να προκαλείται από ορμονικές μεταβολές που οφείλονται σε:
- Εμμηνόπαυση (εκτός και εάν μια γυναίκα λαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης)
- Εμμηνορρυσία και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή κύστη ωοθήκης
- Εγκυμοσύνη – η ευαισθησία στο μαστό τείνει να είναι περισσότερο κοινή στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και σε γυναίκες που μένουν έγκυες σε μικρή ηλικία
- Εφηβεία
Αμέσως μετά τον τοκετό, οι μαστοί σας μπορεί να διογκωθούν με γάλα. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και συνήθως συνοδεύεται από διόγκωση. Εάν υπάρχει μια ερυθρή περιοχή, καλέστε το γιατρό σας. Ο ίδιος ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο.
Άλλα κοινά αίτια του πόνου στο μαστό περιλαμβάνουν:
- Αλκοολισμό με ηπατική βλάβη
- Τραυματισμό
- Λοίμωξη του μαζικού ιστού (μαστίτιδα)
Οι ινοκυστικές μεταβολές του μαστού αποτελούν επίσης ένα κοινό αίτιο πόνου στο μαστό. Ο ινοκυστικός μαστός περιέχει μικρά ογκίδια που τείνουν να είναι περισσότερο ευαίσθητα μόλις πριν την έμμηνο ρύση σας.
Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στο μαστό, όπως τα σκευάσματα δαχτυλίτιδας (φάρμακο για την καρδιά), η μεθυλντόπα (για υπέρταση), η σπιρονολακτόνη, συγκεκριμένα διουρητικά, το Anadrol και η χλωροπρομαζίνη.
Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μαστό εάν το επώδυνο φλυκταινώδες εξάνθημα εμφανιστεί στο δέρμα του μαστού.
Αντιμετώπιση
Οι γυναίκες με επιμένοντα πόνο στους μαστούς θα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει εάν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις. Όταν τελικά αποφασιστεί ότι ο πόνος δεν σχετίζεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες
Θεραπείες
- Χορήγηση απλών παυσίπονων, όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Lonarid, κ.α), ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφένη (Brufen), η λορνοξικάμη (Xefo), κ.α. Γυναίκες με πιο ισχυρό πόνο που είναι ανθεκτικός στα απλά παυσίπονα μπορεί να χρειαστούν ισχυρότερα παυσίπονα που χορηγούνται με ειδική συνταγή.
- Μείωση της δόσης ή και διακοπή των φαρμάκων που πιθανώς λαμβάνει η γυναίκα και που περιέχουν οιστρογόνα (μετά από συζήτηση με το γιατρό).
- Καθημερινή χρήση ειδικών στηθόδεσμων που στηρίζουν τους μαστούς (αθλητικού τύπου).
- Ασκήσεις του αυχένα και του θώρακα, όταν ο πόνος οφείλεται σε μυοσκελετικά αίτια.
Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει, η αλλαγή της διατροφής ή η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως π.χ η ελάττωση της χρήσης καφεΐνης, ή η χορήγηση εκχυλίσματος νυχτολούλουδου (evening primrose oil).
Συγκεκριμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο μαστό. Εάν έχετε λοίμωξη στο μαστό, μπορεί να χρειάζεστε αντιβιοτικά. Κοιτάξτε για συμπτώματα λοίμωξης όπως ερυθρότητα στην περιοχή, έκκριμα από τη θηλή ή πυρετό.
Εάν έχετε ένα τραυματισμό στο μαστό, εφαρμόστε άμεσα μια κρύα κομπρέσα όπως μια παγοκύστη (τυλιγμένη σε μία πετσέτα – όχι άμεσα στο δέρμα) για 15 με 20 λεπτά. Πάρτε ένα απλό παυσίπονο χάπι, για να μειώσετε την πιθανότητα να αναπτύξετε επίμονο πόνο ή οίδημα στο μαστό.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε:
- Έκκριμα από τις θηλές σας
- Γεννήσατε την προηγούμενη εβδομάδα και οι μαστοί σας είναι διογκωμένοι ή σκληροί
- Σημεία λοίμωξης του μαστού, όπως τοπική ερυθρότητα, πρήξιμο ή πυρετό
- Προσέξατε έναν νέο όγκο που συσχετίζεται με πόνο που δεν φεύγει μετά την έμμηνο ρύση σας.
- Επίμονο, ανεξήγητο πόνο στο μαστό
Πρόληψη
Να φοράτε στηθόδεσμο με καλή εφαρμογή, ιδιαίτερα εάν οι μαστοί σας είναι μεγάλοι. Να κάνετε μια αυτοεξέταση του μαστού σας μετά την περίοδό σας (όταν ο μαστός είναι λιγότερο ευαίσθητος). Είναι σημαντικό να αναζητήσετε οποιεσδήποτε μεταβολές στο μαστό σας. Εάν εντοπίσετε κάποια μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας.
Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό
Ο γιατρός θα εκτελέσει μια εξέταση των μαστών και θα σας κάνει ερωτήσεις για τον πόνο, όπως:
- Πόσο καιρό έχετε τα συμπτώματα;
- Επηρεάζεται ο ένας ή και οι δύο μαστοί;
- Έχετε έκκριμα από τη θηλή;
- Κάνετε αυτοεξέταση του μαστού;
- Προσέξατε όγκους ή οτιδήποτε ασυνήθιστο όταν εξετάζατε το μαστό σας;
- Πότε κάνατε την τελευταία μαστογραφία σας;
- Τι άλλα συμπτώματα έχετε; Έχετε πυρετό;
- Τι φάρμακα παίρνετε;
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να εκτελεστούν περιλαμβάνουν:
- ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ
- ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΆΦΗΜΑ ΜΑΣΤΩΝ
- Βιοψία μαστού
- Καλλιέργεια του εκκρίματος της θηλής, ελέγχοντας για λοίμωξη
- Κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος της θηλής
- Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα – μια μικρή βελόνα εισάγεται στο στήθος για την αφαίρεση υγρού που μπορεί να έχει συλλεχθεί σε μια κύστη (συνήθως μη-καρκινική)
- Μαγνητική τομογραφία
- Μαστογραφία
Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Μεταβολές στη δίαιτα
- Μεταβολές φαρμάκων
- Αναλγητικά
Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας προγραμματίσει για μια νέα επίσκεψη παρακολούθησης σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν έχουν φύγει σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δείτε έναν ειδικό εάν τα συμπτώματα δεν φύγουν ή ένα έχετε μια σύνθετη πάθηση.