Skip to main content
Ιατρεία
© 2016 - Andreas Komis
Κατασκευή Ιστοσελίδας Φιλοξενία Ιστοσελίδας Dazzlink

Γενικές πληροφορίες για το Τεστ ΠΑΠ Μαστού

Η μαστογραφία αλλά και το υπερηχογράφημα μαστών είναι εξετάσεις που έχουν ως σκοπό την διάγνωση τυχόν κακοήθειας στον μαστό.

Τι γίνεται όμως με την πρόληψη;
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε και να προλάβουμε την ανάπτυξή του;

Τα τελευταία χρόνια, μετά από μελέτες που ξεκινούν από την δεκαετία του 1950 από τον αείμνηστο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου1, πατέρα του γνωστού σε όλους Τεστ-Παπ τραχήλου μήτρας, διαπιστώθηκε ότι μέσα στο έκκριμα από την θηλή του μαστού, μπορούν να ανιχνευτούν "άτυπα κύτταρα". Αυτά τα κύτταρα δεν είναι κακοήθη κύτταρα. Αποτελούν μία ενδιάμεση μορφή κυττάρων ανάμεσα στην καλοήθεια και σίγουρα πριν την κακοήθεια.

Η λήψη αυτού του εκκρίματος από την θηλή, επιτυγχάνεται με μία μοντέρνα, πρωτοποριακή τεχνολογικά ιατρική συσκευή που ονομάζεται “HALO System” και βοηθάει στην λήψη του Τεστ-Παπ Μαστού. Είναι μία πεντάλεπτη, ανώδυνη, ΜΗ επεμβατική μέθοδος. Το έκκριμα που λαμβάνεται αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.

Οι γυναίκες που έχουν "άτυπα κύτταρα" στο έκκριμα της θηλής ανήκουν σε ομάδα "υψηλού κινδύνου" για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου στον μαστό.

Τις περισσότερες φορές όμως, ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να "εξαλλείψει" αυτά τα κύτταρα μέσω της άμυνας που διαθέτει το ανοσολογικό σύστημα του καθένα και γι’αυτό η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο όπως και το τεστ-Παπ τραχήλου.

Σε καμμία περίπτωση λοιπόν δεν σημαίνει ότι κάποια γυναίκα που βρεθεί να έχει άτυπα κύτταρα θα πάθει και καρκίνο στον μαστό. Με την ίδια λογική που δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν χοληστερίνη θα αποκτήσουν καρδιακή νόσο.

Είναι σημαντικό όμως αυτές οι γυναίκες με τα άτυπα κύτταρα, να ελέγχονται τακτικότερα και με ακόμη πιο ειδικούς ελέγχους, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων να γίνει έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια οι πιθανότητες ίασης να είναι πολύ υψηλότερες.

Τεστ ΠΑΠ Μαστού

Ονομάζεται «HALO» αλλά στην ιατρική κοινότητα είναι γνωστό ως «Τεστ Παπ του μαστού» αφού οι βασικές αρχές της εξέτασης είναι κοινές με εκείνες του Τεστ Παπ, της εξέτασης «σταθμού» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που επινόησε το 1943 ο Έλληνας γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου.

Ερμηνεία Αποτελεσμάτων Τεστ ΠΑΠ Μαστού

Δεν βγήκε έκκριμα σε καμιά από τις δύο θηλές

Αντιμετώπιση: Το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό και δεν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για να εμφανίσετε καρκίνο του μαστού. Συνεχίζετε με το ετήσιο τεστ Παπ του Μαστού και τις υπόλοιπες εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, κ.α.)

Έχετε έκκριμα από την θηλή, στην κυτταρολογική εξέταση του οποίου ανιχνεύθηκαν κυτταρικές ατυπίες

Αντιμετώπιση: Το αποτέλεσμα δεν είναι φυσιολογικό. Έχετε αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού στο απώτερο μέλλον, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Δεν έχετε καρκίνο του μαστού αυτή τη στιγμή. Πρέπει όμως να τεθείτε υπό στενή παρακολούθηση και να υποβληθείτε και σε άλλες πιο ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται για να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά!

Έχουμε έκκριμα από την θηλή και στο αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης, δεν έχουμε κυτταρικές ατυπίες

Αντιμετώπιση: Το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό, οι πιθανότητες όμως να αναπτύξετε καρκίνο στο μαστό, είναι ελαφρώς μεγαλύτερες, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έχει βγάλει καθόλου έκκριμα από τους Μαστούς. Επισημαίνουμε ότι το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό. Συνεχίζετε με τον τακτικό ετήσιο έλεγχο με το τεστ Παπ Μαστού HALO και τις υπόλοιπες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις που ενδεχομένως θα χρειαστούν παράλληλα με συστηματική παρακολούθηση.

Έχουμε έκκριμα από την θηλή, στην κυτταρολογική εξέταση του οποίου ανιχνεύθηκαν καρκινικά κύτταρα

Αντιμετώπιση: Ο γυναικολόγος σας, σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ακτινολόγους, χειρουργούς, μαστολόγους), θα εντοπίσει το σημείο που βρίσκεται ο αρχόμενος καρκίνος και θα τον αφαιρέσει σε πολύ αρχικό στάδιο, με την ελάχιστη χειρουργική παρέμβαση, ριζικά και αποτελεσματικά, αφού έχει διαγνωστεί σε πολύ πρώιμο στάδιο!

Η πλήρης και αποτελεσματική θεραπεία από τον καρκίνο του Μαστού, εξαρτάται από τον χρόνο διάγνωσης. Εάν η διάγνωση γίνει σε πρώιμα στάδια η ίαση είναι σχεδόν σίγουρη.

Το τεστ-Παπ Μαστού HALO, δίνει αυτή την δυνατότητα σε όσες γυναίκες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση κάθε χρόνο. Έτσι ακόμα και εκείνες που μπορεί να παρουσιάσουν αργότερα τη νόσο, θα μπορούν να την αντιμετωπίσουν πλήρως και αποτελεσματικά λόγω της πρώιμης διάγνωσης.

Συχνές Ερωτήσεις για το Τεστ ΠΑΠ Μαστού

Γιατί είναι τόσο σημαντική η εκτίμηση κινδύνου καρκίνου του μαστού;

1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους και 1 στις 37 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Όταν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια αποτελεί ιάσιμη νόσο. Μέχρι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποια γυναίκα είναι σε κίνδυνο. Γυναίκες κάτω των 40 ετών συνήθως δεν κάνουν τακτικές μαστογραφίες. Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, οι μαστογραφίες συχνά δεν ανιχνεύουν ανώμαλες αλλαγές των κυττάρων.

Ένα μικρό ογκίδιο στο μέγεθος φακής για να μπορέσει να γίνει ψηλαφητό ή ορατό στη μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από πέντε έως δέκα χρόνια. Δηλαδή ένα ογκίδιο που φαίνεται σήμερα στη μαστογραφία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει έως και δέκα χρόνια νωρίτερα.

Το τεστ-Παπ Μαστού μπορεί να εντοπίσει αυτά τα ύποπτα κύτταρα πριν αυτά εξελιχθούν σε ογκίδιο ή καρκίνο. Το τεστ-Παπ Μαστού HALO, είναι εργαλείο αξιολόγησης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του Μαστού, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο, χρόνια νωρίτερα, επιτρέποντας έγκαιρη παρέμβαση και συνεπώς αυξημένες πιθανότητες για επιβίωση.

Είναι το Τεστ-Παπ Μαστού HALO ένα διαγνωστικό τεστ;
Όχι, το HALO δεν είναι ένα διαγνωστικό τεστ. Ένα διαγνωστικό τεστ επιβεβαιώνει αν οι ασθενείς έχουν πραγματικά μια ασθένεια. Το HALO είναι ένα τεστ αξιολόγησης κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και σε εκείνες που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Το τεστ-Παπ Μαστού αντικαθιστά την Μαστογραφία;

Όχι, είναι ένα συμπληρωματικό τεστ στη μαστογραφία. Η Μαστογραφία αναζητά βλάβες (καρκίνος) και είναι πιο αποτελεσματική διαγνωστικά, όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν σε ηλικία, ειδικά σε ηλικίες άνω των 55. Το HALO ψάχνει για τα ανώμαλα κύτταρα, χρόνια πριν αυτά γίνουν καρκινικά, και το πολύ σημαντικό είναι ότι αυτό το τεστ μπορεί να γίνει σε γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών και άνω.

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι οι περισσότεροι διηθητικοί καρκίνοι του μαστού έχουν αρχίσει με ατυπία σε κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν. Το HALO Τεστ-Παπ Μαστού βοηθά στον εντοπισμό αυτών των κυττάρων και συνεπώς των γυναικών που είναι υψηλού κινδύνου, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση.

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του Μαστού;
 • Ηλικία (ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού
 • Ατεκνία, ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
 • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
 • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
 • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
 • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
 • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
 • Πυκνοί μαστοί σε μαστογραφία
 • Υψηλό σωματικό βάρος – Παχυσαρκία
 • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού (π.χ. ινοκυστική μαστοπάθεια, ινοαδενώματα κ.α.)
 • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
 • Κάπνισμα
 • Έλλειψη σωματικής άσκησης
Ποιά είναι συνήθισμένα συμπτώματα Καρκίνου του Μαστού;

Σε κάθε γυναίκα τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν. Μερικές γυναίκες μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να γίνει η διάγνωση τυχαία μετά από μία μαστογραφία. Μερικά όμως προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι:

 • Ψηλαφητό ογκίδιο στον μαστό ή στην μασχάλη
 • Πάχυνση ή "πρήξιμο" κάποιας περιοχής στο μαστό
 • Ερυθρότητα, φλόγωση ή όψη δέρματος μαστού όπως ο φλοιός πορτοκαλιού
 • Εισολκή-έλξη του δέρματος ή της θηλής, ή πόνος στην περιοχή της θηλής
 • Εκκριση υγρού ή αίματος από την θηλή
 • Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού
 • Πόνος σε κάποια περιοχή του μαστού

Πρέπει πάντα όμως να έχουμε στο μυαλό μας, ότι κάποια από τα πιο πάνω συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν με καταστάσεις που δεν είναι καρκίνος.

Πώς επηρεάζει το οικογενειακό ιστορικό;
Οι γυναίκες που έχουν μια μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.
Όσες όμως, βρεθεί από το τεστ-Παπ Μαστού ότι έχουν ατυπία, έχουν 4 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Πώς λειτουργεί το Test Παπανικολάου Μαστου HALO;
Το HALO Τεστ-Παπ Μαστού, είναι μια συσκευή συλλογής, που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό θερμότητας, μασάζ και αναρρόφησης για να αποσπάσει υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού.
Αν παραχθεί υγρό, το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο και αξιολογείται για την ανάπτυξη άτυπων κυττάρων, παρόμοια με αυτά του τραχήλου της μήτρας που δείχνει το Τεστ Παπανικολάου μήτρας.
Είναι η διαδικασία επώδυνη;
Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν την εξέταση άνετη. Σε μια κλινική μελέτη με 500 γυναίκες, 88% είπαν ότι θα το συνιστούσαν στις φίλες τους.
Σε μια κλίμακα 1-10, η εκτίμηση της μέσης δυσφορίας για την διαδικασία, ήταν στο 4 ενώ αυτές οι ίδιες γυναίκες βαθμολόγησαν την δυσφορία που αισθάνονται με την μαστογραφία τους στο 8.
Πόσες γυναίκες παράγουν υγρό;
Περίπου οι μισές γυναίκες θα παράγουν υγρό. Αν δεν παραχθεί υγρό, αυτό θεωρείται φυσιολογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές δεν θα έχουν υγρό μετά από ένα χρόνο, αφού τα κύτταρα του σώματος αλλάζουν συνεχώς.
Ως εκ τούτου το Τεστ-Παπ Μαστού HALO θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως και το τεστ-Παπ τραχήλου μήτρας.
Αν βρεθεί ατυπία, σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού;
Όχι. Αυτό σημαίνει απλά ότι η γυναίκα έχει υψηλότερο κίνδυνο απ΄ότι κάποια χωρίς ατυπία. Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου το 1% - 2% των γυναικών που ελέγχονται, θα βρεθούν με ατυπία. Συχνά όμως η ατυπία αυτή, μπορεί να διορθωθεί στα επόμενα τεστ, ειδικά εάν η γυναίκα αλλάξει τρόπο ζωής και συνήθειες όπως να διακόψει το κάπνισμα, να αθλείται, να τρώει υγιεινά, να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ αν πίνει κ.α.
Τι κάνουμε αν έχουμε αποτέλεσμα με ατυπία;

Ανεύρεση γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο είναι πολύ σημαντική, καθώς οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν εμφανείς παράγοντες κινδύνου, εκτός από την ηλικία. Με τη διάγνωση της ατυπίας,, οι ασθενείς συνήθως αναφέρονται σε έναν ειδικό μαστολόγο.

Ο μαστολόγος θα εκτελέσει μια πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού. Ατυπία, σε συνδυασμό με τίποτα ουσιαστικό σε αυτή την αξιολόγηση, θα υπαγορεύσει τα επόμενα βήματα. Όλοι οι ασθενείς θα λάβουν συμβουλευτική, πιθανώς αλλαγές στον τρόπο ζωής και αυξημένη παρακολούθηση.

Επιπλέον, ανάλογα με την εκτίμηση, μπορεί να είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστών. Χορήγηση χημειοπροφυλακτικών φαρμάκων και παροχή συμβουλών μπορεί να αποτελέσει, σε λίγες περιπτώσεις, μια επιλογή. Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλές επιλογές για μια γυναίκα που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου και η βασική παροχή συμβουλών αλλαγής τρόπου ζωής και αυξημένη παρακολούθηση αποτελούν σημαντικά σημεία αφετηρίας.

Σε πόσο καιρό βγαίνουν τα αποτελέσματα;
Διαρκεί συνήθως πέντε με οκτώ ημέρες. Το γραφείο του γιατρού σας θα σας ειδοποιήσει σχετικά με τα αποτελέσματα.
Μπορεί να γίνει Τεστ-Παπ Μαστού αν υπάρχουν εμφυτεύματα στήθους;
Εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος. Εάν η τομή δεν είναι γύρω από τη θηλή μπορεί να γίνει η εξέταση.
Μπορεί να γίνει τεστ αν η γυναίκα θηλάζει;
Όχι. Θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 6 μήνες μετά την διακοπή του θηλασμού.
Πόσο κοστίζει το Τεστ-Παπ Μαστού HALO;
Το κόστος αυτής της πρωτοποριακής και τεχνολογικά εξελιγμένης εξέτασης κυμαίνεται από 100 – 140 ευρώ.
Ποιος πρέπει να κάνει Τεστ-Παπ Μαστού HALO και πόσο συχνά;

Αυτό είναι ένα ετήσιο τεστ για όλες τις γυναίκες που δεν θηλάζουν από 25 ετών και άνω.

Γυναίκες άνω των 55 ετών που τείνουν να ελαττώνουν την εκροή υγρού από τις θηλές, οι μαστογραφίες τείνουν γίνουν πιο αποτελεσματικές σε αυτό το στάδιο.

Γυναίκες άνω των 55 που παράγουν υγρό από την θηλή, πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ετήσιο έλεγχο HALO.

Ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων του μαστού